Σάββατο 16 Μαρτίου 2013


Μέρος 2β

Οι μικροοργανισμοί στην καθημερινή μας ζωή

Η χρήση τους στα γαλακτοκομικά προϊόντα 



Από τα παλιά χρόνια οι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτοί οι μικροοργανισμοί μας είναι πολύ ωφέλιμοι για την υγεία των ανθρώπων, για την γεωργία και για την βιομηχανία.Τα προβιοτικά είναι ένας κύριος μικροοργανισμός που βοηθά στην βελτίωση της υγείας, πιστεύεται, πάντως, ότι η λειτουργία των 
προβιοτικών γίνεται μέσω της βελτίωσης του ανοσοποιητικού 
συστήματος, γι' αυτό η κατανάλωση τους θεωρείται ωφέλιμη.
 Η γιαούρτη

Η γιαούρτη είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται ύστερα από ζύμωση του γάλακτος με ειδικά οξυγαλακτικά βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά είναι ένας συνδυασμός γαλακτικού βακίλλου (Lactobacillus bulgaricus) και ενός γαλακτικού στρεπτοκόκκου (Streptococcus thermophilus),τα οποία δρώντας από κοινού προκαλούν την πήξη του γάλακτος και διαμορφώνουν τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά της γιαούρτης.


Προβιοτικά

Tι είναι: Σύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας Oργάνωσης Yγείας, «Προβιοτικά (probiotics) είναι τα ζωντανά μικρόβια, που όταν καταναλωθούν σε επαρκή ποσότητα, έχουν οφέλη για την υγεία και για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων».

Ποια είναι τα είδη: Yπάρχουν δύο κατηγορίες προβιοτικών μικροοργανισμών (μικροβίων), το γένος Bifidobacterium και το γένος Lactobacillus, τα οποία έχουν πολλά υποείδη. 
 
Πού βρίσκονται: •Πάνω από 400 είδη μικροοργανισμών βρίσκονται στην εντερική χλωρίδα του ανθρώπου. •«Kαλά» μικρόβια υπάρχουν και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλα (στα τρόφιμα συναντάμε περισσότερο οξυγαλακτικά βακτήρια, που ανήκουν στο γένος των λακτοβακίλων). 

Tι είναι τα προβιοτικά προϊόντα: Tα τελευταία χρόνια οι εταιρείες γαλακτοκομικών δημιούργησαν τα προβιοτικά προϊόντα, στα οποία πρόσθεσαν (στους ήδη υπάρχοντες «καλούς» μικροοργανισμούς) μεγαλύτερο ποσοστό ζωντανών μικροβίων, ώστε να αυξάνεται η ωφελιμότητά τους.
Εργασία απο:    Θεόδορο Πατριώτη
Γιώργο Παπαβαρνάβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου