Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Μέρος 1

Οι μικροοργανισμοί στην φύση και η δράση τους

Μικροοργανισμοί  χαρακτηρίζονται εκείνοι οι  οργανισμοί που δεν μπορούμε να τους δούμε με 
γυμνό μάτι. Πολλοί μικροοργανισμοί περνούν όλη τη ζωή τους στο φυσικό περιβάλλον.Άλλοι, προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν, παίρνουν  ένα μέρος ή ολόκληρη τη ζωή τους στο εσωτερικό κάποιου άλλου οργανισμού.

Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί όχι μόνο δεν είναι βλαβεροί για τον άνθρωπο , αλλά αντίθετα είναι χρήσιμοι ή και απαραίτητοι καθώς συμμετέχουν σε σημαντικές διεργασίες ή  χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για παραγωγή ουσιών χρήσιμων σε διάφορους τομείς.

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να είναι ευκαρυωτικοί, προκαρυωτικοί ή ιοί. Στους ευκαριωτικούς (με διαφοροποιημένο πυρήνα) ανήκουν τα πρωτόζωα και οι μύκητες, ενώ στους προκαρυωτικούς (χωρίς διαφοροποιημένο πυρήνα) τα βακτήρια. Οι ιοί αποτελούν ακυτταρικές, μη αυτοτελείς μορφές ζωής.

Ευκαρυωτικοί οργανισμοί


Πρωτόζωα: Τα πρωτόζωα είναι μονοκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί. Τα περισσότερα αναπαράγονται μονογονικά με διχοτόμηση. Κινούνται είτε σχηματίζοντας ψευδοπόδια  είτε με τις βλεφαρίδες ή τα μαστίγια που διαθέτουν.

Μύκητες: Οι μύκητες είναι ευκαρυωτικοί μονοκύτταροι ή πολυκύτταροι οργανισμοί. Οι περισσότεροι μύκητες αποτελούνται από απλούστερες νηματοειδείς δομές, τις υφές.

Προκαρυωτικοί οργανισμοί  


Βακτήρια: Τα βακτήρια είναι προκαρυωτικοί οργανισμοί που συνήθως σχηματίζουν αθροίσματα, τις αποικίες. Το σχήμα τους μπορεί να είναι ελικοειδές, σφαιρικό  ή ραβδοειδές. Αναπαράγονται μονογονικά με απλή διχοτόμηση. Η αναπαραγωγή τους διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα. 

Ιοί:Οι ιοί ως προς το είδος του ξενιστή που προσβάλλουν, διακρίνονται σε ιούς βακτηρίων, ιούς φυτών και ιούς ζώων, ενώ αποτελούν υποχρεωτικά ενδοκυτταρικά παράσιτα.



Εργασία από: Ραφαέλλα Κωνσταντίνου





1 σχόλιο: